Als een pater familias zit Charles Esche aan het hoofd van het gezelschap. In de ruimte vol bijzonder artistieke stoelen zijn de deelnemers van de Be[com]ing Dutch Eindhoven Caucus bijeengekomen om onder leiding van Esche te discussiĆ«ren. Missie voor vandaag: definiĆ«ren wat ‘Nederlander zijn’ precies inhoudt. Dit is lastig weten we al uit eerdere lezingen discussies, want wat is identiteit, en als we dat al niet weten, hoe kunnen we dan bepalen wat nationale identiteit is? Enfin, genoeg stof om over te praten.
De lezing van Paul Scheffer en Louk Hagendoorn van afgelopen zaterdag is al snel onderwerp van gesprek. In het algemeen vonden de deelnemers de twee heren conservatief. Ook stuitte het hen tegen de borst dat Scheffer zich niet als politicus liet horen. Hij deed net alsof hij een gewone ‘man van het volk is’ terwijl hij in werkelijkheid juist invloedrijk is. Zijn werk krijgt een totaal andere betekenis als hij zich presenteert als politicus in plaats van schrijver. Volgens Esche zijn het de politici die vaak aangeven ’slecht een normaal mens te zijn’. En misschien is dat zelfs wel typerend voor heel Nederland. We hebben het er altijd over dat we zo’n klein landje zijn, terwijl we eigenlijk een grote speler zijn.
En zo komen we op een ander belangrijk onderwerp van de discussie, zelfkennis. Om er achter te komen wat identiteit is moet je jezelf en anderen eerst goed kunnen analyseren. De Nederlander moet zelf duidelijk weten wie hij is. Maar is er wel zoiets als de Nederlander zonder te generaliseren? De deelnemers, afkomstig uit allerlei landen, twijfelen er aan over er wel een land bestaat met een duidelijke eigen identiteit. Als voorbeeld wordt fetakaas genoemd. De meeste feta die hier te verkrijgen is, komt oorspronkelijk uit Denemarken maar wordt verkocht als Grieks. Hoe kan iets dat in Denemarken gemaakt wordt nou Grieks zijn.
Volgens sommige deelnemers is de mate van identiteit afhankelijk van marketing, het is maar net hoe deze gepresenteerd wordt. Dit past in het straatje van ‘being’ en ‘becoming’ dat al in eerdere lezingen is terug gekomen. Je identiteit is afhankelijk van verschillende factoren, het is een proces en bovendien is het veranderlijk. Kortom, we weten het niet. Maar interessant is het wel en daarom zal deze discussie zeker vervolgd worden.