Een donkere donderdagmiddag in Eindhoven, de regen plenst neer op de straat en op een legertje Caucus- deelnemers. Zij stuiven de stad in om duizend versgedrukte Be(com)ing Dutch Caucus Dictionary Readers te verspreiden onder het Eindhovense publiek. Niemand is veilig en geen plek wordt overgeslagen. De lobby van een hotel, brievenbussen, vitrines, toonbanken en autoruiten, overal liggen de boekjes nadat het legertje voorbij is gekomen. Af en toe is het net de Tour de France, wanneer weer een fietser een reader in zijn hand krijgt geduwd door een rennende soldaat van de Caucus.
Als we Malu Halasa mogen geloven, heeft ze haar status bijna volledig te danken aan het Prins Claus Fonds: alleen zij subsidiëren haar fotoboeken met enige regelmaat. “In Europa wordt gedacht dat potentiële klanten niets willen weten over wat er in ‘verre’ landen aan de hand is. Daar geloof ik niet in.” Continue Reading »
“Misschien kunnen jullie me gelijk vertellen wat jullie van mijn boek vinden,” stelt kunsthistoricus Gerald Raunig bulkend van enthousiasme voor aan zijn workshopbezoekers. Dat bijna niemand ‘Art and Revolution’ gelezen heeft, mag de pret niet drukken: een zinderende brainstorm over het begrip revolutie volgt. Continue Reading »
Groot is ze niet, Chantal Mouffe, ze komt amper boven de spreektafel uit. Toch zal ze niet snel over het hoofd gezien worden, op ferme toon en met een zwaar Frans accent spreekt ze haar luisteraars toe. Het blijkt een pittige lezing over het verschil tussen ‘politics’ en ‘political’, het ‘wij en zij’ fenomeen en over conflicten. Continue Reading »
Een museum heeft een bepaalde kracht waardoor bezoekers geloven dat alles wat ze daar zien echt is: een museum laat voor de bezoeker de absolute waarheid zien. “Museum is power.” Met deze stelregel wilde kunstenaar Agung Kurniawan experimenteren toen hij zijn ‘Museum Sukrodimejo’ oprichtte. Continue Reading »
Een digitale foto is een onzichtbaar ding, een code, totdat we het tot leven wekken met bijvoorbeeld een computerscherm. Volgens Boris Groys heeft dat zichtbaar maken van dat onzichtbare bestandje iets religieus . Het zijn wonderen, als we in de termen van de Bijbel spreken. Groys trekt zelfs de vergelijking met het dode lichaam van Jezus dat weer tot leven werd gewekt.
Een museum kan niet meer alleen een verzameling van objecten zijn. Dat punt zijn we nu wel gepasseerd, leert Charles Esche het publiek tijdens de opening van het derde weekend van de Caucus. Ook vandaag legt de directeur van het Van Abbemuseum uit het tijdens de Caucus om draait. “Met Be[com]ing Dutch moeten we proberen nieuwe relaties aan te gaan”, zegt Esche in zijn openingsspeech.
Ritselende papieren, schuivende stoelen en het gebrom van opstartende laptops. Dat is het enige geluid vlak voor aanvang van Boris Groys’ workshop ‘Art in the age of post-communism.’ Gespannen wachten de bezoekers op wat komen gaat: een diapresentatie over Russische kunst sinds de jaren zeventig door een man die ook alles blijkt te weten over het verkopen van kunst. Continue Reading »
Een ruim vijf uur durende film van een man die ligt te slapen, lekker saai. Maar wat nou als je die film s’nachts afspeelt in een ruimte waar de kijkers kunnen blijven slapen, is het dan ineens wel spannend? Ja, weet het Rotterdamse kunstenaarsduo Bik Van der Pol inmiddels, want hun project ‘Sleep with me’ is al in verschillende delen van de wereld een succes gebleken. Continue Reading »