Als we Malu Halasa mogen geloven, heeft ze haar status bijna volledig te danken aan het Prins Claus Fonds: alleen zij subsidiëren haar fotoboeken met enige regelmaat. “In Europa wordt gedacht dat potentiële klanten niets willen weten over wat er in ‘verre’ landen aan de hand is. Daar geloof ik niet in.” Continue Reading »

“Misschien kunnen jullie me gelijk vertellen wat jullie van mijn boek vinden,” stelt kunsthistoricus Gerald Raunig bulkend van enthousiasme voor aan zijn workshopbezoekers. Dat bijna niemand ‘Art and Revolution’ gelezen heeft, mag de pret niet drukken: een zinderende brainstorm over het begrip revolutie volgt. Continue Reading »

Een museum heeft een bepaalde kracht waardoor bezoekers geloven dat alles wat ze daar zien echt is: een museum laat voor de bezoeker de absolute waarheid zien. “Museum is power.” Met deze stelregel wilde kunstenaar Agung Kurniawan experimenteren toen hij zijn ‘Museum Sukrodimejo’ oprichtte. Continue Reading »

Jawel, daar is-ie weer, de vraag die haast niet te beantwoorden lijkt: Wat is kunst? “Art is beauty.” Dat vindt Els van der Plas, directeur van het Prins Claus Fonds, er van. Zondag was zij een van de sprekers tijdens het panel. “Kunst is een ritueel, intensiteit, een religieus gevoel. Schoonheid is niet eenduidig te omschrijven.” Continue Reading »

ZmijewskiZet joden, homo’s, katholieken en fascisten bij elkaar in een ruimte en het wordt vuurwerk. Dat moet Artur Zmijewski gedacht hebben voor hij aan zijn video ‘Them’ begon. Het Van Abbemuseum heeft de film aangekocht en zaterdag gaf de kunstenaar uitleg over zijn beweegredenen. Continue Reading »

Ritselende papieren, schuivende stoelen en het gebrom van opstartende laptops. Dat is het enige geluid vlak voor aanvang van Boris Groys’ workshop ‘Art in the age of post-communism.’ Gespannen wachten de bezoekers op wat komen gaat: een diapresentatie over Russische kunst sinds de jaren zeventig door een man die ook alles blijkt te weten over het verkopen van kunst. Continue Reading »