Galit Eilat workshop 3Google het woord ‘kunst’ en er komt één quote veelvuldig terug. Het ware kunstwerk confronteert en verontrust, brengt de mens tot een inzicht dat nergens anders verworven wordt. Het is een bron van waarheid die fundamenteler is dan wetenschappelijke kennis of de ervaring van alledag.” Museumconservator Galit Eilat en kunstenaar Ronen Eidelman hopen dat kunst de politiek uiteindelijk zelfs kan beinvloeden. In hun workshop over kunst als verzetsvorm, vertellen ze hoe. Continue Reading »

Abdelkader BenaliAbdelkader Benali begon zijn workshop vrijdag met een korte anekdote over de man die hem van Utrecht naar Eindhoven reed. Die rit duurde maar anderhalf uur en zijn chauffeur was bij aanvang een vreemde, maar in zijn lezing vertelt Benali een verhaal dat de toehoorders bijna het gevoel geeft de chauffeur voortaan op straat te kunnen herkennen. Dat dit de bekende schrijver Benali zo goed afgaat, is natuurlijk geen toeval. Benali verdient niet voor niets zijn geld met het vertellen van verhalen. Continue Reading »

Hoe gaat het met de hedendaagse beeldende kunst in Istanbul? De uit Istanbul afkomstige Erden Kosova toont tijdens zijn workshop een dia van een Turks geldbiljet. Op de rechterkant van het briefje staat Atatürk, zijn gezicht verborgen achter twee opgestoken handen. Alsof Atatürk kiekeboe speelt. Volgens Kosova staat die afbeelding voor schaamte. Atatürk zou zich schamen voor de waarde van de Turkse munteenheid. Ook Kosova lijkt niet erg trots te zijn op het land waar zijn roots liggen. Continue Reading »